Melanzane alla parmigiana

Van goed vriendinnetje M. kreeg ik een lekker zuurdesembrood. Dus maak ik vanavond iets lekkers waar we dit brood goed mee kunnen combineren! Een van mijn favo Italiaanse recepten is melanzane alla parmigiana. Oftewel aubergine uit Parma (een regio in Italië), een soort auberginelasagne. Dit recept kun je op de originele manier maken, door de aubergine plakken in bloem te wentelen, maar mijn ervaring is dat je grillpan er ontzettend vies van wordt en dat de melanzane ook prima smaakt zonder bloem.

Wat heb je nodig voor 2 personen?
– 1 stevige aubergine
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– 250 gr gehakt (dit gerecht kan ook vegetarisch!)
– 1 pakje gezeefde tomaten
– evt glas rode wijn
– 4 tomaten
– 2 bollen mozzarella
– beetje Parmezaanse kaas om eroverheen te raspen
– basilicum, ook om eroverheen te strooien

Hoe maak je het?
Aubergine in plakken van ongeveer 0,5 cm snijden en bestrooien met zout. Als het vochtig wordt, droogdeppen met keukenpapier en in de grillpan bakken tot ze een beetje zacht zijn. Ik doe dit zonder olie, anders zuigen ze zichzelf helemaal vol en dat is niet lekker! Oven voorverwarmen op 220 graden. Ui en knoflook fijnsnijden en in wokpan bakken met het gehakt. Als dit goed geruld is, voeg je de gezeefde tomaten toe en eventueel een glas rode wijn. Even laten doorpruttelen. Je kunt de tomaten en de mozzarella vast in plakjes snijden. Als de plakken aubergine gegrild zijn, ga je je lasagne bouwen. Eerst een laagje aubergine, dan tomaten, tomatensaus, mozzarella en zo verder. Eindig met een laag mozzarella. Hup in de oven en 20 min op 220 graden. Uit de oven halen en parmesan en basilicum eroverheen strooien. Erg lekker met ciabatta of, in ons geval, zuurdesembrood.

Buon appetito!

Plaats een reactie